Bewoners van WZC Herfstvreugde ontvangen terug meer bezoek na versoepeling regels Vlaams Agentschap Zorg

11 september 2020– De afgelopen maanden is WZC Herfstvreugde er steeds in geslaagd om geen enkele coronabesmetting onder haar bewoners te moeten tellen.  Dit oa. door noodzakelijke preventiemaatregelen in te voeren, waarbij ook een strikte bezoekregeling werd gehanteerd. Gezien de stringente richtlijnen van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid was een uitbreiding van de bezoekmogelijkheden niet realiseerbaar vanwege de structuur van het gebouw.  Zo mochten de bewoners maar één lift gebruiken, wat een serieuze rem zette op de mogelijkheden om op coronaveilige wijze binnen en buiten te kunnen gaan.

Het personeel deed heel wat inspanningen om het mentale welzijn van de bewoners te stimuleren in deze moeilijke periode. Verschillende initiatieven werden genomen om de bewoners in veilige omstandigheden toch de nodige ontspanning en onderlinge verbondenheid te bieden. Er werden al een aperitiefclubje gevormd, een zonneclubje en enkele kaartclubjes. Ook de band met de zorgkundigen is ijzersterk geworden.

Maar het personeel besefte maar al te goed dat deze situatie voor bepaalde bewoners en hun familie enorm moeilijk om dragen was. Groot was dan ook de opluchting toen vorige week de coronamaatregelen door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid werden versoepeld. Vanaf woensdag 9 september werd de bezoekregeling aangepast. 

Schepen van sociale zaken Els Van den Broeck (LWD) licht toe: “We werken nu met kleurencodes groen, oranje en rood, volgens de algemene risicocontext binnen en in de omgeving van het rusthuis.  Bij groen kunnen meerdere bezoekers per bewoner zowel op de kamer, in de tuin en in cafetaria Den Babbeleir langskomen.  Deze dienen zich uiteraard vooraf aan te melden en de vereiste hygiënemaatregelen te respecteren. Bewoners kunnen ook gemakkelijker terug naar buiten gaan, bijvoorbeeld om naar de markt of op familiebezoek te gaan.”

En daar blijft het niet bij!  Ook de komende periode heeft het personeel nog heel wat leuke activiteiten in petto.  Geen kermis in het centrum van Londerzeel dit jaar maar wel in Herfstvreugde. Men haalde hout en zaag boven om voor iedere afdeling spellen van vroeger te maken. En ook de smoutebollen niet zullen vergeten worden.