Londerzeel kondigt heropening van sociale kruidenier ‘De Buurtwinkel’ aan

Door de corona-crisis bleef de sociale kruidenier van Londerzeel twee maanden dicht. Enkel zo kon de veiligheid van vrijwilligers en klanten gegarandeerd worden. Op 28 mei is het zover, dan gaan de deuren van de buurtwinkel opnieuw open.

Voor wie sociale kruidenier De Buurtwinkel niet kent: dit initiatief van het Londerzeelse Welzijnsloket richt zich op mensen die het wat moeilijker hebben en laat die toe restafvalzakken, voedingsmiddelen, onderhouds- en huishoudproducten aan te kopen met korting. De nadruk ligt daarbij expliciet op gezonde producten en een goede kwaliteit, maar ook op de ontmoetingsfunctie. De Buurtwinkel is gehuisvest het voormalige OCMW-gebouw in de Mechelsestraat 55 in Londerzeel (op de OCMW-site) en opent elke vierde donderdag van de maand tussen 14 en 18 uur.

Er werd door het welzijnsloket een compleet draaiboek uitgeschreven met alle regels en voorschriften die de heropening vlot en gezond kunnen laten verlopen.

De klanten krijgen een tijdslot waarbinnen ze zich mogen aanmelden, zo komt niet iedereen op hetzelfde moment. Een circulatieplan vermijdt dat mensen elkaar kruisen en zorgt ervoor dat de 1,5 meter-regel kan gerespecteerd worden. Anders dan in normale omstandigheden zal er nu niet vrij gewinkeld kunnen worden maar wordt er gewerkt met vaste pakketten die onder uiterst hygiënische omstandigheden en met aandacht voor variatie door de vrijwilligers worden klaargemaakt.

‘Onze sociale kruidenier draait volledig op vrijwilligers. Voor hen worden mondmaskers, hand-schoenen en voldoende handgel voorzien. Alles is goed uitgewerkt en iedereen is blij opnieuw aan de slag te kunnen gaan, alleen op het heropenen van de ontmoetingsruimte is het nog even wachten. Samen een kopje koffie of thee drinken, kan voorlopig nog niet maar dat komt wel!’, besluit Els Van den Broeck, Schepen van Sociale Zaken.