Studenten werken herbestemming bergkapel en oud gemeentehuis concreet uit

 Het gemeentebestuur van Londerzeel heeft al sinds haar aantreden duidelijk gemaakt dat ze de historisch waardevolle monumenten oud gemeentehuis en calvariebergkapel een nieuwe socioculturele bestemming wil geven. Om te garanderen dat de concrete uitwerking van deze plannen in alle objectiviteit en in lijn met architecturale en financiële doelstellingen gebeurt, doet de gemeente beroep op een 50tal studenten van de Thomas More hogeschool uit Mechelen.      

Een eerste groep studenten werd vorige week in zaal Bergbos ontvangen door Leen Van Aken, schepen van patrimonium en monumentenzorg.  Zij gaf hen meer informatie over de geschiedenis, ligging en architectuur van de Bergkapel. Hiermee kunnen ze met een open blik en respect voor het monument de nieuwe invulling concretiseren. Ook schepen Veerle Pas, verantwoordelijk voor de kerkfabrieken en zelf woonachtig in de buurt van de Bergkapel, volgt dit dossier op de voet.  Zij nam het initiatief om de kapel te laten ontwijden. Ze zorgt er ook voor dat zowel de bestaande buurtwerking als Janine Van de Voorde, die de leegstaande kapel blijft onderhouden, betrokken blijven bij de nieuwe plannen.

Tegelijk streek een andere groep studenten neer in het oud gemeentehuis. Daar denkt het bestuur niet enkel aan socioculturele activiteiten, maar wil ze het gebouw opnieuw inschakelen in de gemeentelijke werking.

 Burgemeester Conny Moons verklaart: “Het karakteristieke gebouw heeft een strategische ligging in de dorpskern, recht over de kerk en aan de rand van domein De Burcht en de groene long. Het is te waardevol om te laten verkommeren of te verkopen, temeer daar het nieuw administratief centrum uit zijn voegen barst sinds de verhuis van het OCMW.”

Ook de docenten Willy Goossens en Piet van de Walle zien in dit project een schitterende opportuniteit voor hun studenten. Zij geven aan dat interieurvormgevers in de toekomst meer en meer zullen geconfronteerd worden met herbestemming van bestaande monumenten. Bedoeling is dat de studenten eerst een onderzoek voeren in samenwerking met lokale stakeholders en de uitkomst daarvan voorstellen eind januari. Daarna maken ze concrete ontwerpen, die ze dan verdedigen als bachelorproef in juni 2020.