“Ik heb heel graag een lach van mijn publiek. Als je samen lacht, dan kan je vrienden worden.”

Roel Ringoet (33) komt uit Steenhuffel en woont in Sint-Jozef. Rond zijn 30ste besliste hij om voltijds goochelaar te worden. Zo ontstond Loose Magic. Sindsdien maakt Roel alle soorten feesten, recepties en festivals nog een beetje magischer met zijn trucs. 

interview: Lise Daes

Hoe ben je begonnen met goochelen?

Op mijn 12 ben ik begonnen met een goocheldoos. Mijn eerste publiek waren mijn ouders. Ik had ook een nonkel die goochelaar was en die op een verjaardagsfeest mijn tante in een kist doorzaagde. Een klassieke truc, maar hij is mij altijd bijgebleven! Daarna is het goochelen eventjes stilgevallen door andere interesses. Toen ik Nicholas zag goochelen in Belgium’s Got Talent, ben ik weer begonnen. Eerst begon ik op Youtube trucs te zoeken die ik in het weekend uitprobeerde op mijn vrienden. Iets later kwam ik een professionele goochelaar tegen, JeJe Magic. Hij heeft mij echt op sleeptouw genomen en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Daarna sloot ik mij ook aan bij een goochelclub. In België zijn er ongeveer 10 clubs. Bij een goochelclub moet je eerst examen doen voor ze je toelaten. Dat doen ze vooral om hun geheimen niet zomaar aan iedereen prijs te geven. Eens je bij goochelclubs komt, gaat er echt een hele wereld open! Je komt mensen tegen met veel ervaring en als je geluk hebt, dan staan die ervoor open om je dingen te leren.

Wanneer heb je beslist om voltijds als goochelaar aan de slag te gaan?

Rond mijn 30ste ongeveer. Ik voelde dat er talenten in mij zaten die ik nog niet volledig ontdekt had. Die wou ik een eerlijke kans geven. 1/3e van je leven slaap je, 1/3e van je leven doe je dingen die leuk zijn en 1/3e van je leven werk je. Als je gelukkiger wil worden, dan kan je ervoor kiezen om de tijd die je werkt anders in te vullen. Pas als je je werk graag doet, kan je 100% gelukkig zijn.

Hoe oefen je een truc?

Ik zoek eerst een truc uit die ik leuk vind, dan probeer ik hem zo goed mogelijk te leren. Een truc moet je technisch eerst 100% onder de knie hebben. Daarna test ik hem uit voor een groepje mensen. Dat is super belangrijk! Een goede truc herken je aan de reacties van je publiek.

Je deed ook zelf mee aan Belgium’s Got Talent?

Dat klopt! Als ik volledig voor goochelen wou gaan, dan moest ik ook een beetje in the picture komen. Daarom schreef ik mij in voor Belgium’s Got Talent. Het jaar daarvoor had Stan Van Samang veel goochelaars afgebroken, dus waren er dat jaar minder inschrijvingen. Toen ik de vraag kreeg om mee te doen, zei ik meteen ja! Alles draaide echt goed uit, ik kreeg vier ja’s van de jury. Zelfs Stan heb ik kunnen overtuigen. Voor ik naar Belgium’s Got Talent vertrok, luisterde ik een beetje naar zijn cd’s, zo leek het alsof ik hem al kende. Ik gebruikte een stukje van zijn songtekst in mijn intro en zo had ik meteen zijn aandacht. Op die manier heb ik hem blijkbaar wel kunnen charmeren. Ik had mij niet enkel voorbereid op mijn truc, maar ook op alles daarrond. Dat is ongelooflijk belangrijk, want victory loves prepartion. Een goede voorbereiding is van onschatbare waarde.

De ervaring die we mensen meegeven is super belangrijk. Het gaat niet enkel om het geheim van de truc, het draait vooral om het gevoel dat je achterlaat als je van de tafel wegstapt.

Waarin moet je goed zijn als goochelaar?

Je moet echt goed zijn met mensen. Het gaat eigenlijk niet om de truc, het gaat om de mensen. Je bent daar als entertainer, dat mag je nooit uit het oog verliezen. Een goede goochelaar kent het evenwicht tussen humor, entertainment en goede trucs. Ik maak mensen nooit wijs dat ik speciale krachten heb. Wat ik doe, zijn gewoon trucs en daar ben ik altijd eerlijk over. De échte magie, die speelt zich eigenlijk af in het hoofd van de mensen. Zonder publiek kan je geen magie maken, daarom is contact met mensen zo belangrijk.

Naar wie kijk je op?

Zoals iedereen kende ik eerst David Copperfield. Dat is de Eddy Merckx van het goochelen natuurlijk. Daarnaast ben ik heel hard aangetrokken tot comedy magicians zoals Bill Malone en Tommy Wonder. Dat zijn mensen die veel humor in hun shows steken. Ik heb heel graag een lach van mijn publiek. Als je samen lacht, dan kan je vrienden worden.

Heb je zelf een bepaalde stijl?

Ja, toch wel. Ik ben minder fan van de grote illusies. Net zoals comedy magicians probeer ik ook humor in mijn performance te stoppen en koppel ik er altijd een persoonlijk verhaal aan. Zo kunnen mensen zich veel beter inleven. Wat ik top vind, is de persoonlijke magie zoals de walk around magic en close-up magic. Dat is ook tof om op recepties te doen. Een goochelaar kan een feest echt in gang trekken. In het begin is de sfeer op een feest vaak een beetje onwennig. Gooi daar een goochelaar tussen en het ijs is meteen gebroken!

Wat zijn voor jou de leukste events?

Die waar ik onder de radar kan binnenkomen. Ik heb liefst dat ze mij niet aankondigen, maar dat ik gewoon met een glimlach aan tafel kan gaan staan. Kindershows zijn ook heel tof om te doen. Tijdens recepties sta ik 5 of 10 minuten aan een tafel en weet ik perfect welke trucs werken. Als ik een uur een kindershow doe, dan moet ik echt beste van mijzelf geven. Tijdens het goochelen proberen mensen altijd te ontdekken hoe ik een truc gedaan heb. Kinderen zitten vaak dichter bij de oplossing dan volwassenen. Zij leven in een andere wereld en zien dingen simpeler. Goochelen, dat is eigenlijk volwassenen een beetje meenemen naar een fantasiewereld.

Wat is het geheim van een goede show?

De opbouw van je trucs. Een goede goochelshow is eigenlijk zoals een liedje. Je hebt een intro, een opbouw en dan werk je naar een hoogtepunt voor het einde. Daarnaast mag je je nooit laten vangen door je ego. Goochelen gaat niet over de goochelaar zelf, het gaat over de mensen. Jij bent daar om hen te entertainen.

Kunnen andere goochelaars je nog verrassen?

Zeker wel! Er zijn nog zoveel dingen om te leren van andere goochelaars. Het is onmogelijk om alles te kennen, weten of kunnen. Ik wil en hoef ook niet alles te weten, maar de dingen die mij interesseren, daar wil ik wel het fijne van weten.

Verklap je soms trucs?

Goochelaars mogen hun geheimen niet prijsgeven. Er staat vandaag natuurlijk al heel veel op het internet. Als ik aan een tafel sta, kunnen mensen binnen de 5 minuten weten hoe een truc werkt. Als goochelaar moeten we dus niet enkel op trucs, maar ook op performance focussen. De ervaring die we mensen als goochelaar meegeven is super belangrijk. Het gaat niet enkel om het geheim van de truc, het draait vooral om het gevoel dat je achterlaat als je van de tafel wegstapt. Daarom focus ik vooral op mijn performance én op humor natuurlijk.

Heb je nog een doel voor de toekomst?

Goochelen op Tomorrowland, dat zou ook wel tof zijn. Daarnaast wil ik heel graag nog een titel pakken. Belgisch kampioen bijvoorbeeld. Er zijn natuurlijk heel veel goede goochelaars en je act moet echt perfect zijn om te kunnen winnen.

Heb je nog tips voor mensen die zelf willen beginnen goochelen?

Durf te springen en durf te doen! Stippel een pad uit voor jezelf en ga er volledig voor.

Snel, sneller, snelst:

  • Favoriete film over goochelen: The Prestige
  • Favoriete goochelaars: Tommy Wonder en Bill Malone
  • Favoriete quotes: Victory loves preparation

Meer info over Roel en Loose Magic?

Surf naar loose-magic.be.

Download de pdf versie van dit artikel.